Optikai- és rézhálózatok hitelesítő mérései

Strukturált hálózatok hitelesítő mérése
A legnagyobb körültekintéssel kiépített kábelezési rendszerek közül is sok nem alkalmas a nagy sebességű hálózati alkalmazások futtatására.
Ezen hibák kiszűrhetők, amennyiben a kivitelező cég megfelelő mérőberendezéssel az összes kiépített hálózati végponton ellenőrzi a kategória (cat5, cat5e, cat6, cat6a, cat7) előírásainak megfelelő paramétereket, és az esetleges hibákat azonnal kijavítja. A hibás végpontok vagy egyáltalán nem működnek, vagy pedig rengeteg hibás adatkeretet juttatnak a hálózatba, amelyek a teljes hálózatra vonatkozóan lassulást eredményeznek. Elképzelhető, hogy a megrendelő a hálózatot kisebb költségvetésből tudja kiépíttetni, de később a többszörösét fogja veszteségként elkönyvelni a hálózat alulteljesítése, bizonytalan, vagy működésképtelenné válása, a leállások és a probléma megoldásának költségei miatt.

Optikai kábelezés hitelesítő mérése
Az optikai kábelek fektetésekor különös figyelemmel kell lenni, a gyártó által meghatározott telepítési előírásoknak, a kábelek hajlíthatóságának, behúzási erő előírásainak betartására. Ahogy a már előzőekben említett réz alapú kábelhálózatok esetében, itt is a szakszerű, körültekintő munka eredményezhet hibamentes hálózatot. A telepített optikai kábeleket szintén hitelesítő méréssel kell ellenőrizni, melyet egyszerűbb teszterekkel, vagy korszerűbb OTDR berendezéssel lehet elvégezni.
Az OTDR-es mérés megfelelõen képes a visszaérkezett jel szintjének hirtelen megváltozása esetén, szálban levõ hirtelen csillapításugrások lokalizálására illetve az ugrás mértékének meghatározására. Így mérhetõ a szálhegesztések, csatlakozók helye és csillapítása. A csillapításugrás az OTDR képernyõjén egy lépcsõként jelenik meg, minek a nagysága arányos a csillapítás mértékével.
Ezeknek az adatoknak ismeretében lehet teljes mértékben „átlátni” az optikai szálak hibamentességét, vagy pedig feltérképezni a hibás szakaszokat, melyek ismeretében lehetséges a gyors, és szakszerű hibaelhárítás.